Viherpeukaloiden oppaat ja puutarhakirjat

Puutarha parvekkeella Julkaisuvuosi 2009

Puutarha parvekkeella Pienelläkin parvekkeella voi kasvattaa maailman parhaat tomaatit, ruokayrtit, tuoksuvat kukat, tai jopa oliivipuun. Kaupunkilaiselle parveke on usein kuin toinen olohuone, jota voi hoitaa puutarhana tai käyttää lepo- ja lukutilana.

Puutarha parvekkeella -kirjassa eri alan ammattilaiset opastavat aloittelevia ja kokeneempia parvekepuutarhureita kasvien, kukkien, vihannesten ja yrttien viljelyssä ja vastaavat moniin parvekepuutarhureita askarruttaviin kysymyksiin: Miten valon saanti ja ilmansuunnat vaikuttavat parvekeviljelyyn? Mitkä yrtit menestyvät parvekkeella parhaiten? Mitkä kasvit kestävät talvehtimisen? Erilaisia keitaita kaupungissa edustavat kirjassa muun muassa yrttiparveke, kukkaparveke, feng shui -parveke ja laiskan puutarhurin parveke. Vuodenaikojen vaihtelut kesähelteistä parvekkeen ruskaan ja kasvien talvehtimiseen sekä monet muut seikat tulevat kirjassa käytännössä koetuksi.

Kirjasta löytyy runsaasti ohjeita parvekkeen viihtyvyyden ja toimivuuden lisäämiseksi: kuinka rakennetaan näkösuoja kasvien tueksi, piilotetaan työkalut sohvan sisään tai valaistaan talven pimeyttä. Helposti toteutettavat sisustusideat ja selkeät nikkarointiohjeet auttavat parvekepuutarhuria luomaan omannäköisensä paikan, jossa kaikilla aisteilla on hyvä olla. Monipuolisesti kuvitettu teos kertoo myös parvekkeiden ja kasvien historiasta. Kirjan lopusta löytyy sanasto helpottamaan parvekepuutarhurin elämää.

Puutarha parvekkeella BookPlus nettikirjakaupassa
Lähde: BookPlus

Aistien puutarha Julkaisuvuosi 2009

Aistien puutarha Aistien puutarha on kirja kaikille puutarhan ja luonnon ystäville. Runsaasti kuvitettu teos sisältää paljon ideoita kestävän ja vähällä hoidolla kukoistavan puutarhan luomiseen ekologisuuden ja luonnonmukaisuuden ehdoilla. Kirja esittelee ennen kaikkea Suomen ilmastoon sopivia kasveja, mutta myös vaateliaita puita ja pensaita, joiden kasvattamista voi kokeilla ainakin maan eteläisissä osissa.

Kirjoittaja painottaa tontin luonnonolojen huomioimista kestävän puutarhan suunnittelussa. Hän kannustaa puutarhuria eläytymään suunnitelmien tekemiseen myös talven kylmimpinä ja pimeimpinä aikoina. Puutarhassa toteutettavia ideoita voivat olla esimerkiksi valoisa nuori koivikko, kevään runsas kukinta, tuoksuvat ruusut, tuulessa heiluvat heinät, kukoistavat punakosmokset, päivänkakkaraketo, suojainen terassi, pieni salainen puutarha, katsuran keltainen ruska ja syksyn värikäs lehtikausi.

Aistien puutarha paneutuu oman puutarhan suunnitteluun. Kirja etsii vaihtoehtoja pohjoisesta luonnosta ja jopa japanilaisesta puutarhaperinteestä, joiden avulla puutarhuri voi luoda puutarhastaan oman mielenmaisemansa. Puutarhanhoidossa korostuvat aineettomat arvot - puutarha on elämää ja viihtymistä varten. Kasvien kasvusta ja kukinnasta pitää nauttia kaikilla aisteilla. Kirja on täynnä elämyksiä: kevään kiihkeää kasvua, kesän kukkaloistoa tuoksuineen ja perhosineen, syksyn värejä ja hämärtyviä iltoja pihalyhtyineen. Kiireetön, kaikkia aisteja ilahduttava puutarha hoitaa myös puutarhuria.

Aistien puutarha BookPlus nettikirjakaupassa
Lähde: BookPlus

Suomalainen piha ja puutarha

Suomalainen piha ja puutarha Puutarhanhoito on perheen yhteistä puuhaa ja reipasta ulkonaoloa. Pienikin maapala antaa hyvät mahdollisuudet viihtyisän ja viehättävän ympäristön luomiseen ja monenlaisten hyötykasvien viljelyyn. Kotipuutarhuri ei ole pitkänkään talven aikana toimettomana. Pihasuunnitelmat, maanparannusideat ja kasvilajien valinnat kypsyvät talven aikana valmiiksi kevättä varten.

Onnistunut puutarhan rakentaminen sekä koriste- ja hyötykasvien kasvattaminen edellyttävät perustietoja maaperästä, ilmastosta ja kasveista. Suomalainen piha ja puutarha -kirja on kirjoitettu suomalaiselle kotipuutarhurille - avuksi puutarhaunelmien toteuttamiseen. Kirjasta saa perustietoja ja ideoita pihan suunnitteluun ja rakentamiseen.

Kirjassa esitellään tärkeimmät koriste- ja hyötykasvit sekä niiden hoito. Suomessa menestyvät sadat erilaiset koristepuut ja -pensaat, hehkeät ruusut sekä viehättävät perennat. Tuttujen hedelmien ja marjojen lisäksi kotipuutarhassa on antoisaa kasvattaa vaikkapa ruusukvitteniä, pensasmustikkaa ja viiniköynnöstä. Myös itse kasvatetut vihannekset ja mausteyrtit ovat maukkaita, olipa viljelypaikkana parveke, kasvimaa tai kasvihuone.

Suomalainen piha ja puutarha BookPlus nettikirjakaupassa
Lähde: BookPlus