Talven tuhoja – osa I

Koska mittava lumimäärä estää kunnollisen pihakierroksen teon ja lumimassan alta ei vielä näe juurikaan sen aiheuttamia tuhoja niin nimesin tämän pahaenteisesti osa I:ksi. Laitoin lumikengät jalkaani jotta edes jonkinlaisen kierroksen voisi tehdä, mutta nekin upposivat viimeöisen sateen jälkeen koko hangen läpi. Kierros rajoittuikin pikasilmäykseen ja lähinnä isompien pensaiden ja puiden tuhojen tarkasteluun.

Korallikanukka etupihalla on koko talven ollut ikävästi lumen painoksissa ja nyt sieltä alta alkaakin paljastua ikävä tosiasia. Taitaa mennä koko pensasryhmä rajuun nuorennusleikkaukseen lumien lähdettyä. Jo tässä vaiheessa näkee, että paksuimmista runkohaaroista ehkä joka toinen on mennyt poikki tai pahasti ratkennut.

Korallikanukan revennyt haara

Korallikanukan revennyt haara

Unkarinsyreenissä en nähnyt jotain yksittäistä sormen paksuista oksaa lukuunottamatta mitään tuhoja. Tuijissa on muutama oksa revennyt, mutta nekin näyttää aika hyvältä kuitenkin. Itse puissa ei tuhoja näy etupihan pihlajaa lukuun ottamatta, josta katkesi talvella ainakin viisi ranteenpaksuista oksaa.

Katki, poikki ja pinoon

Katki, poikki ja pinoon

Olen aika luottavainen, että lumien alta ei näitä suurempia tuhoja juurikaan paljastu, sillä lumi kuitenkin on kaikesta huolimatta aika hyvä suoja kasveille. Hiirien ja myyrien elonmerkkejäkin näkyi syksyllä niin vähän, että tuskin nekään ovat hirveästi mekastaneet lumien alla. Ne viisi varpuspöllön poikaa varmaan auttoivat asiaa tässä suhteessa.

4 kommenttia artikkeliin Talven tuhoja – osa I

 • Meilläkin on sen verran lunta, että tuota pihakatselmusta ja omenapuiden leikkuuta pitää vielä hetken odotella : )
  Onneksi älyttiin karistella lumi tuijasta ja pensasaidoista, niin ei tullut lumituhoja. Terijoensalavasta on yksi iso haara rojahtanut alas, mutta se ei haittaa…

 • Insinööri

  Tuijista ja luumuista minäkin pariin kertaan lumia karistelin kun ne alkoivat taipua lumen alla. Salava kasvaa siihen malliin, että se on nopeasti entisellään. Itse asiassa nuo korallikanukatkin kaipasivat jo kipeästi jonkinlaista nuorennusleikkausta, joten sinällään tuho ei ole niin suuri.

 • Joo, entä rusakot ja niiden tuhot? :-) Katselin yksi ilta lumien päältä, että muutama viime vuonna istutettu puuntaimi muistutti lähinnä yksittäistä risua. Toki olen laittaanut suojat, mutta ne ovat olleet siellä hangen keskellä ja sisällä, kun taas rusakot ovat kävelleet suoraan ruokapöytään.

  Tajusin kanssa ravistella latvuksia, kun lumi oli vielä puuterivaiheessa, mutta todellakin suurin osa kasvustoista on vielä runsaan netrisen hangen alla, joten ei ole tietoa todellisesta tilanteesta.

  Tsemppiä puutarhaan, ei aina tarvi suorittaa!

 • Insinööri

  Rusakoiden tuhoista ei ole vielä mitään havaintoa. Syksyllä ja alkutalvella kaadettujen puiden latvustot ovat ilmeisesti riittäneet appeeksi tämän pihan osalta.

Jätä vastaus

 

 

 

Voit käyttää näitä HTML tageja

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>