Puutarhassa tapahtuu – luumupuita ja perennoja

En tiedä onko se mullanpöly hengitettynä vai jotkin mikrobit mullassa jotka imeytyvät ihon kautta elimistöön ja etsivät tiensä aivoihin vai joku muu, mutta taas eilen jokin otti Insinööristä vallan ja sitten alkoi tapahtua.

Inspiraatiokuorma eli kunnolla multaa

Inspiraatiokuorma eli kunnolla multaa

 

Kuulin, että yhdellä lähellä asuvalla tutulla olisi pienimuotoinen ongelma luumupuiden kanssa ja sieltä saisi käydä halvalla hakemassa taimia. En ollut tähän puutarhaan marjapensasta isompaa hyötykasvia ajatellut, mutta jotenkin vain olin hyvin nopeasti lapio kourassa kaivamassa luumupuita maasta. Viisi hyvänkokoista luumun taimea nousi ylös ja lähtihän sieltä samalta paikalta matkaan vielä kuusi perennaa tuohon kukkapenkkiprojektiini.

Luumupuiden juurakoita

Luumupuiden juurakoita

Ja kun taimia oli maahan matkalla niin piti toki multaa käydä hakemassa istutuksia varten. Kävin koukkaamassa taas tutut kymmenen säkkiä multaa ja otin vielä karikepussinkin viimeistelyjä varten.

Nuo luumupuut ovat jotakin vanhaa kantaa, joten lajin tarkkuus on luokkaa ’todella hyvän makuiset luumut’. Kaikkialla missä noita olen nähnyt kasvamassa ne ovat enempi vähempi yhdessä rytäkässä, joten ajattelin että varmaan saa suht tiheästi istuttaakin. Ja pölytys varmaan onnistuu myös paremmin kun ei hajauttele niitä pitkin poikin pihaa.

Luumuaitaa pensasrivistön jatkoksi

Luumuaitaa pensasrivistön jatkoksi

Ensimmäiset kolme tainta löysivät tiensä talojen välissä olevan pensasrivistön jatkoksi. Naapurit eivät olleet paikalla, mutta heidät tuntien ovat vaan tyytyväisiä saadessaan osansa tulevista luumusadoista. Loput puut istutin tuoreen tuijarivistön eteen, lopulta siihenkin tuli kolme tainta yhden monihaaraisen paakun jakautuessa vielä kahteen. Sidoin nuo taimet tukikeppeihin, jotta pysyisivät pystyssä siihen asti jotta ovat hyvin juurtuneet uuteen kasvupaikkaansa.

Taimien sidonta sisallangalla

Taimien sidonta sisallangalla

Minkäänlaista aiempaa kokemusta ei ole tälläisista hedelmäpuiden siirtoistutuksista, mutta muualta kuuleman mukaan ovat lähteneet hyvin kasvuun kunhan vain muistelee kastella taimia kunnolla jotta juurtuminen pääsee hyvin käyntiin. Tälläkin hetkellä ulkona sataa, mutta kohtapuoliin on napattava kastelukannu taas kouraan ja varmistettava veden saanti tuoreille taimille.

Luumun taimien lisäksi matkaan lähti muutama perenna. Kukkapenkkiprojekti sai ensimmäisinä istutuksina kaksi jalopähkämöä, keltaisen päivänliljan, siperiankurjenmiekan ja kevätkaihonkukan. Näiden lisäksi raparperien viereen seinustalle muutti kultapallo, sen takia muista erilleen kun tarvitsee tukemista. Näillä taimilla tuohon penkkiin pitäisi saada keltaista, sinistä ja purppuraa väriä, kukintojen ajoittuessa toukokuusta elokuulle ja penkistä erillään olevan kultapallon osalta jopa syyskuulle asti.

Jalopähkämöt odottamassa istutusta

Jalopähkämöt odottamassa istutusta

Mitään varsinaista suunnitelmaa tuon kukkapenkin suhteen ei ole, mutta tarkoitus olisi että koko kasvukauden siinä jotain kukkisi ja mielellään mahdollisimman montaa eri väriä. Sijainti ei varmaan ole mikään paras mahdollinen kun vieressä on iso mänty ja oksastot rajoittavat penkin veden saantia, mutta näillä mennään.

Kukkapenkkiprojekti ekoilla taimilla

Kukkapenkkiprojekti ekoilla taimilla

Toinen toive tahi tavoite olisi, että tällä kertaa olisi tiedossa (ja myös pysyisikin tiedossa) kasvien nimet, joten jonkinlaisia nimitikkuja tai vastaavia pitäisi kehitellä.

Jätä vastaus

 

 

 

Voit käyttää näitä HTML tageja

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>