Puutarharaamattu vailla vertaa

Jokaisella tosipuutarhurilla lienee jokin tietolähde, joko puhtaasti tiedon tai osin tiedon ja innostuksen lähteenä. Tietolähteenä voi olla puutarhalehti tai jokin alan perusteos. Niin ikään innostuksen ja tietämyksen lähde voi olla myös joku muu puutarhuri. Kenties lähipiiristä löytyy komea piha jossa kaikki kasvit kasvavat kuin lumottuina.

Minulle suurena innoituksen lähteenä toimii Uusi Puutarhakirja, tuo vuonna 1944 painettu lahjaksi saatu kaksiosainen teos on todella mielenkiintoista luettavaa. Kirjan hienoin anti on läpikuultava käytännön kokemus. Asiat esitetään niin kuin ne on hyväksi käytännössä havaittu. Tämä sopii minulle erittäin hyvin sillä insinöörin koulutuksesta huolimatta minä vannon kaikessa maalaisjärjen nimiin. Jos asia tuntuu hyvältä niin niin tehdään vaikka kirjoitettu sana toista sanoisi.

Teoksesta riittää käytännön faktatietoa lähes minkä tahansa syötäväksi kelpaavan kasvin kasvattamiseen kuin myös näyttävän koristepuutarhan rakentamiseen ja penkereiden ja portaiden tekoon. Iästään huolimatta suurin osa sisällöstä on edelleen käyttökelpoista ja paikkansa pitävää. Joitain asioita voi nykymenetelmin tehdä helpomminkin, mutta kyllä ne vanhatkin keinot vielä tepsivät. Tuholaisten torjunnassa kannattaa varmaankin tarkistaa nykysäännökset, kirjan ohjeilla kun voi saada syytteen ympäristörikoksesta… Kirjaan ja sen ohjeisiin tulen varmasti palaamaan vielä useamman kerran.

P.S. Odotellessa voit vaikka etsiä oman painoksesi antikvariaatista

1 kommentti artikkeliin Puutarharaamattu vailla vertaa

  • Kiitos vihjeestä! Oma suosikkini vanhoista puutarhakirjoista on Elisabeth Kochin ”Oma puutarha” vuodelta 1942. Kuten ajankohtaan sopii, kirja on suunnattu enimmäksen hyötyviljelyyn. Eri aikakausien puutarhaoppaita selatessa huomaa, kuinka opit muuttuvat ja ohjeet voivat olla reippaasti ristiriidassa keskenään.

    Kirjojen selailu inspiroi, mutta tosipaikan tullen käytän ”kysy naapurilta” -menetelmää, eli tenttaan muita samoissa oloissa viljeleviä. Kun näen oikein onnistuneen sommitelman tai istutuksen, pysähdyn juttelemaan puutarhurin kanssa. Juttua riittää, kukaan ei ainakaan vielä ole pahastunut.

Jätä vastaus

 

 

 

Voit käyttää näitä HTML tageja

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>