Puutarhan määrittelemisen vaikeus

Olen tässä pohtinut pihan ja puutarhan eroa. Jos otetaan lähtökohdaksi jonkinlainen talon tai asunnon yhteydessä oleva omassa hallinnassa oleva maa-alue. Miten määritellään onko kyseessä piha, puutarha, maa-alue vai jokin muu? Wikipedian artikkelin mukaan puutarha on:

Puutarha on yksityisen tai yhteisön omistuksessa oleva ulkoalue, joka on varattu säännöllisesti hoidettaville kasveille. Usein puutarhan on tarkoitus olla näyttävä ja rauhallinen alue. Pääosa puutarhan kasveista on istutettu niiden ulkonäön takia, vaikka mukana voi olla pieni hyötykasvimaa ja mahdollisesti joitakin hedelmäpuita.

Lisäksi eri puutarhatyypit jaetaan wikipedian artikkelin mukaan seuraavanlaisesti:

 • japanilainen puutarha – japanilaista puutarhakulttuuria jäljittelevä puutarha
 • arboretum – puuvartisia lajeja sisältävä puisto
 • kasvitieteellinen puutarha – kasvikokoelma, jota käytetään erityisesti tutkimustoimintaan
 • puisto – pääosin puista, pensaista, nurmikosta ja kukkaistutuksista koostuva alue
 • siirtolapuutarha – yleensä suurissa kaupungeissa oleva tiivis puutarha-alue, joka on jaettu palstoiksi
 • hyötypuutarha – vihanneksia, juureksia, hedelmiä ja marjoja tuottava puutarha
 • metsäpuutarha – luonnonmukaisuutta tavoitteleva puutarha
 • muotopuutarha – geometriseen muotoon leikattuja puita ja pensaita sisältävä puutarha
 • kivikkopuutarha – runsaasti kiviä tai kalliota ja kuivan paikan kasveja sisältävä puutarha
 • perhospuutarha – runsaasti perhosia houkuttelevia kukkia sisältävä puutarha
 • englantilainen puutarha

Hyvin hoidettua metsää voisi siis sanoa puutarhaksi tai tarkemmin arboretumiksi, onhan hyvin hoidettu metsä ainakin lähellä määritelmää ”puuvartisia lajeja sisältävä puisto”. Toisaalta taas luonnontilainen kallio voidaan luokitella kivikkopuutarhaksi, sillä kalliolla on hyvin todennäköisesti ”runsaasti kiviä tai kalliota ja kuivan paikan kasveja”.

Näiden määritelmien perusteella nimittäisin pihaani metsäpuutarhaksi. Vaikka lähes kaikki vanha metsäpohja on tarkoitus laittaa uusiksi niin silti tavoitteena on luonnonmukainen ulkoasu. Tästä syystä suosin kaikessa viherrakentamisessa luonnonkiviä. Vaikka kivimuodostelmat olisivatkin luonnollisuuden kannalta järjettömän säännönmukaisia niin lopputulos istuu silti ympäröivään metsämaastoon.

Haluasin kyllä, että puutarhani olisi paljon muutakin. Edellämainitun listan ominaisuuksia seuraten toivon, että Insinöörin puutarha on tulevaisuudessa myös hyötypuutarha, kivikkopuutarha, perhospuutarha ja joiltain yksityiskohdilta myös muotopuutarha.

Millainen on sinun puutarhasi?

3 kommenttia artikkeliin Puutarhan määrittelemisen vaikeus

 • Mutta voiko sellaista pihaa sanoa puutarhaksi, missä ei ole yhtään puuta?

 • Insinööri

  Puu-tarha. Nimessä kyllä on tuo puu, joka viittaisi siihen ettei puuton piha voi olla puutarha. Jos henkilökohtaista mielipidettä kysytään niin minun mielestäni ei. Olkoot piha sitten vaikka pieni rivitalonpiha niin kyllä sinne aina yksi puu mahtuu ja kuuluukin.

  Nimitettäköön puuttomia piha-alueita tästä lähtien siis vihertarhoiksi.

 • Minun puutarhani ei taida sopia mihinkään wikipedisiin määritelmiin. Se voisi olla vaikka muotopuutarhan vastakohta, muotopuolipuutarha;) Sääntönä säännöttömyys, sekaisin kukkia, puskia ja vähän puitakin, romanttinen hörhellys perinnekukkia ja vähän uudempiakin. Mielellään perhosia ja lapsia houkuttava, iloa kaikille aisteille – ja aina kesken…

Jätä vastaus

 

 

 

Voit käyttää näitä HTML tageja

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>