Pumppu ilmestyi lampeen

Etenkin edellisenä kesänä kuumuus toi lampeen levää ja myös jatkuva riesa pikkulimaska kasvoi ja kasvoi vaan. Erilaisia suunnitelmia suodatuksen ym suhteen on ollut ja on toki vieläkin useita, nyt toteutin niistä yksinkertaisimman.

Vettä kierrättävä pumppu ja pintaroskaeste

Vettä kierrättävä pumppu ja pintaroskaeste

Tilasin nettikaupasta Hailean 15000 litraa tunnissa pumppaavan pumpun ja laitoin sen lampeen tällä erää vain kierrättämään vettä. Pumpun letkusuuttimen asetin sen verran pinnalle, että vesi myös hapettuu. Vähän pumpun jälkeen laitoin rannasta kivelle ulottuvan kakkoskakkosen pätkän ikäänkuin padoksi, joka kerää pinnan roskat.

Pumpun lisäyksen jälkeen limaskat, puunlehdet ym ovat pysytelleet pitkälti reunoilla eivätkä limaskat ole enää jatkaneet juurikaan kasvuaan. Lampi on myös nyt lämpötilaltaan uimakelpoisempi. Ennen pumpun laittoa helleviikkojen jälkeenkin lämpötila laiturilta n 50cm syvyydessä oli +17 ja pari päivää pumpun lisäyksen jälkeen +22.

Lammen vesi tosiaan kiertää nyt eikä seisovan veden ongelmia enää ole, toisaalta lammen vesi lämpenee tasaisemmin ja enemmän kuin ennen joten sen puoleen erilaisia kasvustoja voisi tulla enemmän kiusaksi. Parin viikon testijakson jälkeen voin kuitenkin sanoa, että tilanne on oleellisesti parempi nykyisellään.

13 kommenttia artikkeliin Pumppu ilmestyi lampeen

 • tia

  Hienosti kiertää vesi.

 • Insinööri

  Vielä kun tuon veden kierron saisi muokattua rinteestä virtaavan puron muotoon ja ympättyä yksinkertaisen suodatuksen jotenkin piiloon niin sitten voisi jo sanoa olevansa aika tyytyväinen :)

 • Aralia

  Kuulemma ihan tavallinen olkipaali on paras keino estämään lammen levääntymistä. Lammen kokoon sopiva köntsä olkea johonkin verkkoon sullottuna toimii sekin. En ole itse testannut, mutta moni on keinoa minulle kehunut.

 • Insinööri

  Pitää laittaa tuo korvan taakse. Nyt ei tosin ole levistä ollut haittaa kun vesi kiertääkin.

 • Tumppi

  Moi, Kuinka monta kuutiota vettä on lammessa ja paljonko on pumpun teho. Pidätkö sitä päällä kokoajan? Itse suunnittelen lammen kaivamista mökin pihalle ja kartoitan tarpeita tässä.

 • Insinööri

  Moi Tumppi,
  Tuo pumppu on Hailea S15000, pumpputuotto on 15200l/h ja sähköteho on 210W. Syksyyn asti tuo oli jatkuvasti päällä. Noissa eri valmistajien pumpuissa on todella suuret erot sähkön kulutuksessa, joten kannattaa vähän laskeskella sitäkin puolta.

  Oliskohan tuo lampi ainakin nyt veden ollessa korkeammalla ainakin 15m kanttiinsa ja syvyys kahden metrin luokkaa. Eli hyvä arvio tilavuudesta olis 400-500 kuutiometriä.

 • Lissu

  Hei,

  Oletko saanut levän pysymään poissa tämän pumpun lisäyksen jälkeen? Meidän suuressa lammessa levä on räjähtänyt tänä kesänä kasvuun. Nyt pitäisi keksiä keinot sen taltuttamiseen – lampea ei kyllä voi siirtää varjoon :)

 • Insinööri

  Pumpun jälkeen levää kyllä vielä kasvoi, mutta vähemmän. Tämän vuoden keväällä laitoin lampeen saostuskemikaalia jolla on puhdistettu kokonaisia järviäkin. Levää ei ole juurikaan ollut, mutta nyt kun kesäkin on ollut viileämpi ja runsassateinen niin en nyt sitten tiedä mikä vaikutus tuolla kemikaalilla oli. Pumppu ei ole tänä vuonna ollut lainkaan päällä.

 • Lissu

  Minkälaista saostuskemikaalia laitot? Voiko sen jälkeen käydä vielä uimassa?

 • Insinööri

  Samaa fosforinpoistokemikaalia mitä käytetään pienpuhdistamoissa, myydään rautakaupoissa. Kauppanimikettä en muista, mutta näitä on useammaltakin valmistajalta. Samaa tavaraa tosiaan käytetään pienien järvien puhdistuksessa, joten on ihan turvallista ja terveellistä uida tuon jälkeen vielä lammessa. Kunhan toki annostus on järkevä.

  Tuo aine sitoo fosforin itseensä ja saostaa sen, jolloin fosfori jämähtää kierrosta veden pohjalle jolloin levät eivät enää sitä voi käyttää ravintona.

 • Lissu

  Hei taas, Tuhannet kiitokset hyvistä vinkeistä. Ja mukavaa loppukesää

 • Insinööri

  Kiitos ja hyvää loppukesää myös sinulle!

 • Pirkko

  Hei! Meillä on tänä vuonna ruopattu lampi kooltaan n. 18×12 m, syvyyttä +-1 m. Laitettu suodatuskankaat ja hiekat päälle. Luonnonvesilähteitä lammessa 2-3 kpl. Oja johtaa lammesta poispäin. Lampi kaivettiin talvella ja silloin ei saatu sitä kokonaan kaivettua, joten työ jatkui toukokuussa. Nyt lampi alkanut kasvaa kasveja ja on vihreää levää. Pumpataan vedet taas loka-autolla suurimmaksi osaksi pois ja yritetään jotenkin puhdistaa levästä ja kasveista. Olen yrittänyt löytää laitteistoa tai yritystä, joka asentaisi jotain puhdistuslaitteistoa ja jolta saisi asiantuntija apua. Saisiko sinulta kenties apua tässä asiassa eteenpäin, yhteystietoja, firman nimiä tms., tai vaikka tulet ihan paikan päälle, jos onnistuu (Mäntsälä). Lampeen ei ole tarkoitus laittaa kasveja eikä kaloja, piti saada uimalampi, mutta loppujen lopuksi tuli niin matala, että ei taida voida uida siinä. Kaivettaessa oli tosin ”pohjaton” lähteiden kohdalta. Kiitos kommenteista ja mahdollisesta yhteydenotosta!

Jätä vastaus

 

 

 

Voit käyttää näitä HTML tageja

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>