Projektina hedelmätarha

Kun 2007 syksyllä muutimme tähän taloon niin takapihalla lammen molemmin puolin oli valtavat maakasat. Lammen ruoppauksesta tulleet maat olivat vain läjitettyinä kasoihin. Heti alusta alkaen oli kuitenkin selvää, että haluan tuon pihavajan takaisen alueen tasaiseksi ja hyötykäyttöön.

Lammen ruoppausmaat levittämättä

Lammen ruoppausmaat levittämättä

Kuvakulmasta ei oikein käy ilmi kasojen koko, mutta korkeimmat kasat nousivat lammen pinnalta ehkä 5-6 metrin korkeuteen. Lisäksi tuolla alueella oli paljon suuria kiviä, röykkiö kantoja ja kaikkea muuta mukavaa.

Kiveä, kantoa, puita ja paljon maata

Kiveä, kantoa, puita ja paljon maata

Kasojen levitys lykkääntyi ja lykkääntyi koska entinen naapurimme lupasi sen hoitaa. Välissä kasat metsittyivätkin oikein kunnolla ja kasvoivat vattu- ym viidakkoa puolitoistametrisenä kasvustona. Valitettavasti tästä viidakkoajasta minulla ei ole kuvaa – tai en ainakaan löytänyt sellaista. Nyt jälkeenpäin kuvia selatessani huomaa hyvin, että tuo alue oli pitkään oikea murheenkryyni. Oikeastaan kaikki kohteet ovat kuvattu niin ettei tuo alue tule edes taustalla näkyviin.

Välissä kasat kasvoivat kaikkea mahdollista

Välissä kasat kasvoivat kaikkea mahdollista

Lopulta kyllästyin jatkuviin lupauksiin ja tilasin paikallisen traktoriurakoitsijan paikalle. Ammattimies teki töitä kolmisen tuntia ja levitti siinä ajassa kaikki maat ja reunusti isommilla kivillä vielä lammen rannankin.

Maat tasoitettuna, reunus kivettynä ja kymmenisen puuta kaadettuna

Maat tasoitettuna, reunus kivettynä ja kymmenisen puuta kaadettuna

Talvella ja nyt keväällä kaadoin tuosta pihavajan takaa vajaat kymmenen puuta, jotta alueelle tuleva hedelmätarha saa enemmän valoa eikä istutusten tarvitse kilpailla pienen metsikön kanssa. Muutaman puun jätin koristetarkoituksessa. Iso pihlaja, iso haapa ja pari pienempää koivua saivat jäädä.

Olen nyt mittaillut aluetta ja kepein merkannut tulevia puiden ja pensaiden paikkoja. Marjapensaita alueelle tulee näillä näkymin 11. Hedelmäpuiden määrää en vielä osaa sanoa, mutta 4 metrin puuvälillä sopivia paikkoja löytyy likimain 15. Ainakin omena, kirsikka ja luumu on suunnitelmissa.  Vajan seinustalle olisi haaveissa vielä viiniköynnöksille paikka.

Mitään istutuksia en ole vielä tehnyt, sillä maapohja tarvitsee vielä aika paljon valmisteluja. Puiden ja pensaiden lisäksi alueelle on tarkoitus tulla jonkinlainen rauhoittumispaikka. Keskellä hedelmätarhaa kasvavan koivun juurelle olen jättänyt alueen johon en aio istuttaa pensaita tai puita. Haaveena olisi rauhaisa paikka pienelle pöydälle ja parille tuolille jossa voisi todella nauttia puutarhan tunnelmasta.

Muutama muukin idea alueen suhteen on, mutta niistä sitten tarkemmin myöhemmin 😉

5 kommenttia artikkeliin Projektina hedelmätarha

 • Mahtavaa hedelmätarhaa suunnittelet. Meillä on n. 50 vuotta vanhat omenapuut ja vielä tuottavat satoa (liikaa…) , vaikka hoito on ollut vähäistä. Nyt kun uutta perustaa, niin tietty kannattaa alkaa heti leikkaukset niin ei pääse ryöpsähtämään käsistä. Ennenvanhaan, kun ei niin paljon omppupuita leikeltykään, eikä muotoiltu. Niin ja eivät taida enää niin isoiksi kasvaakaan, kun on muodissa nuo matalammat lajikkeet.Valtavasti niistä on työtä ja aina toivois, että joku sitten keräis ja käyttäis myös sitä satoa. Onnea vaan hedelmäviljelyksillesi!

 • Insinööri

  Tarkoitus onkin alusta alkaen pitää puut kurissa leikkaamalla ihan käytettävissä olevan tilankin takia. Toki sellaiset vanhat ”jätti”omenapuut ovat komeita, mutta vaativat kyllä oman ympäristönsä. Paljon tuossa vielä piisaa hommia, mutta uskon että sen eteen kannattaa vähän ahkeroidakin :)

 • Kyllä hedelmäpuut mielestäni kuuluvat puutarhaan jos niille vain paikan löytää. Hedelmäpuiden keväinen kukinta on jotain niin uskomatonta, että ei siitä mielellään kyllä kieltäydy. Olisipa minullakin noin suuria alueita, johon saisi suunnitella jotain uutta… :)

 • Insinööri

  Onhan se kiva, että pihalle mahtuu monenlaista mutta on siinä kirouksensakin. Jos haluaa kaikki paikat edes suht siistiksi niin tunnit päivissä, päivät viikoissa, viikot kuukausissa ja kuukaudet vuosissakaan ei aina meinaa riittää kaiken tekemiseen…

 • tia

  Ei kannata hötkyillä turhaan, pikkuhiljaa niin hyvä tulee. On mukavaa kun on teillä tilaa mihin tehdä, nautin minäkin tekemisestä vaikka on vain pieni ok-tontti.

Jätä vastaus

 

 

 

Voit käyttää näitä HTML tageja

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>