Omenasatoa talteen kuivattamalla

Omassa puutarhassamme ei vielä ole yhtään omenapuuta joten syksyn omenat piti oikein varta vasten käydä varastamassa. Tosin tämä omenavarkaus suoritettiin pomon kehoituksesta ja firman mailta joten on kai sitten ihan hyväksyttävä tapaus.

Kaikkein mieluiten syön suomalaiset omenat sellaisenaan ja niitä meneekin satokaudella helposti kymmenen joka ikinen päivä. Hyvänä kakkosena tulee omenapiirakka ja kuivatut omenaviipaleet. Pakkasessa ei ole kauheasti tilaa joten lohkoja ei suuremmin saada talteen joten päätin kokeilla tällä kertaa omenoiden kuivatusta kotikonstein. Ensin suunnittelin saunaa kuivattamiseen, mutta löysin googlettamalla kiertoilmakonstin. Eli uuninpellit täyteen omenan siivuja, pelkkä kiertoilma päälle ja luukku raolleen.

Omenaviipaleet ennen kuivatusta

Omenaviipaleet ennen kuivatusta

Siivut ovat nyt olleet uunissa pari tuntia ja ainakin aamuun asti olisi tarkoitus pitää. Ennen yötä käyn varmaan kääntämässä viipaleita ja vaihtelemassa peltien paikkaa. Jos aamulla ei tulos näytä hyvältä niin laitetaan sitten pieni lämpö kehiin.

4 kommenttia artikkeliin Omenasatoa talteen kuivattamalla

 • Insinööri

  Kuivatus kesti sitten pari päivää ja pelkällä kiertoilmalla ei tullut tulosta. Vasta kun laitto uunin 50-asteiseksi niin alkoi jotain tapahtumaan. Lopputulos on kuitenkin onnistunut!

 • quu

  Kuivatut omenat on veikeän makuisia. Olemme kokeilleen kuivatusta vain osto-omenoilla, mutta olisi mukava kokeilla esim. punakaneli-omppuloiden kuivaamista. Niistä tulee varmaan jännän makuisia vai oletko jo kokeillut sillä lajikkeella?

 • Insinööri

  En tiedä noiden kuivattujen omenoiden lajiketta, mutta ovat sen verran kirpeitä ettei niitä sellaisenaan söisi. Kuivattuna ovat ihan hyviä. En ole kokeillut ”hyvien” omenoiden kuivatusta, mutta pitäisi varmaan. Punakaneli voisi olla hyvä kokeiluun.

 • Kotikonstit sopivat hyvin kaikenlaiseen kuivatukseen, mutta hankittuani tänä vuonna lopultakin sähkökäyttöisen kuivurin en voi muuta kuin suositella sitä. Suppilovahverot kuivuivat muutamassa tunnissa ihan korpuiksi. Omenan kuivatukseen kuivuri sopii kuulemma erinomaisesti, mutta itse en ole ehtinyt kuivata koneella muita kuin sieniä.

  Oikein hyvää syksyn jatkoa Insinöörin puutarhaan!

Jätä vastaus

 

 

 

Voit käyttää näitä HTML tageja

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>