Mistä työkaluja kun enää ei kestä edes Fiskars

Olen pyrkinyt panostamaan puutarhatyökaluissa laatuun ja siksi valinnut yleensä laadukkaammaksi oletetun kalliimman vaihtoehdon. Usein valinta on kohdistunut Fiskarsin tuotteisiin. Luulisi, että lapio kestää isältä pojalle ja ainakin silloin kun se on tehty Suomessa. Toisin vaan kävi.

Fiskarsin uusi mutkamallin lapio

Fiskarsin uusi mutkamallin lapio

Uutta koiratarhaa tehdessä lapio antoi kaivuutyössä periksi ja varsi kääntyi mielenkiintoiselle mutkalle. Hitsaamalla varren tuosta saisi ehkä kevyeen työhön sopivan välineen, mutta minun töihin se ei enää sovellu korjattunakaan. Kyllä lapion pitää kestää kaivamista, oli maa sitten miten juurinen tai kivinen tahansa. Eihän siitä tulisi mitään, että joka vuosi tarvitsisi uusia niin kottikärryt, haravat, lapiot kuin muutkin puutarhurin elintärkeät työvälineet.

Metalli antoin periksi, kaivaja ei

Metalli antoin periksi, kaivaja ei

Tämä lapio ei toki ole ainoa työkalu joka on antanut periksi ennenkuin käyttäjänsä. Rautaharavat ja osin myös lehtiharavat tuntuvat olevan enemmänkin kulutustavaraa kuin pidempiaikaiseen käyttöön suunniteltuja. Kottikärrytkin vaativat yleensä säännöllisesti lekaa pysyäkseen muodossaan.

Jos joku tietää oikeasti kestäviä työkaluja niin nyt voi vapaasti mainostaa. Ja jos tätä lukee joku puutarhatyökaluja kauppaava tai niitä kehittävä henkilö niin minä voin ryhtyä vapaaehtoiseksi kuntotestaajaksi vaikka samantien. Takaan, että minulle testattavaksi annetut työkalut ja puutarhavälineet pääsevät vaativiin tositoimiin.

12 kommenttia artikkeliin Mistä työkaluja kun enää ei kestä edes Fiskars

 • Kävipäs lapiolle kehnosti. Nykyään tuntuu että mikään ei kestä pitkään. Tartunpa haasteeseen ja lähetän sinulle testattavaksi yhden kapineen. Laitahan minulle yhteystietosi tulemaan :-).

 • Insinööri

  Yhteystiedot lähetetty. Odotan innolla, että pääsen testailemaan uutta työvälinettä 😉

 • Frate49

  Varmista, että omistamasi Fiskars lapio on tehty Suomessa?
  Katso linkit http://www.iskas.fi ja http://www.grafipro.fi niin tiedät saavasi Suomessa tehtyjä ja kestäviä työkaluja!

 • Insinööri

  Eihän se suomalaisuus toki mikään tae laadusta tai kestävyydestä ole, mutta yleensä ainakin pidempi-ikäistä kuin kiinalaiset tuotteet. Omien kokemusten mukaan ainakin ruotsalaiset menevät monesti kotimaisten tuotteiden edelle.

  Mutta tämäkin kestävyysasia on monen asian aikaansaama kompromissi. Aika monelta löytyy nurkista vanha lapio, joka on todellakin kestänyt isältä pojalle – niin minultakin. Jos sitä vertaa nykylapioon niin painoa on ehkä tuplaten tai vieläkin enemmän ja muotoilu on yksinkertaisempaa. Ergonomia on sellainen asia, että se syö lähes väkisin myös kestävyydestä pois.

 • Mummo

  Fiskarssi valmistaa semmoisia sinisiä lapiota. Ne kestää paremmin.Omalle mustalle Fiskarsille kävi samalla lailla viime kesänä, nyt sininen käytössä. Ikävä kyllä en muista mistä isäntä sen osti, enkä hintaa, mutta kuulemma oli hintavampi kuin tuo musta. :)

 • Minäkin odotan lapiotestiei tuloksia. Aika hurjalle mutkalle on lapiosi vääntynyt. Et kysynyt onko lapiolla mitään takuuta?

  Samanlaisia Fiskarsin lapioita ja haravoita (haravia?) nojailee meilläkin seinään ja kivisessä maassa niillä ei oikein aina pärjää. Lapa antaa ikävästi periksi ja joskus on tullut vaaratilanteita kun meinaa saada lapionvarresta. Toisessa samanlaisessa on lapa alhaalta rullalla. Odottelen, että ukkokulta viitsisi lapion päät oikoa ja teroitella, että pääsisin kanttaamaan istutusalueita parempaan kuosiin.

 • Insinööri

  Kiitos vinkistä Mummo, en muista nähneeni sinisiä Fiskarsin lapioita mutta pidän asian mielessä seuraavalla rautakauppakäynnillä.

  Onhan noilla jokin takuu, mutta se ei korvaa materiaalin väsymisestä johtuvia vioittumisia. Eli käytännössä nuo takuut taitavat korvata vain selvät valmistusviat. Elinan lähettämä käsihara odottaa vielä postissa hakuaan, yritän ehtiä hakemaan sen tässä joku päivä :)

 • Insinööri

  Suorastaan upea lapio! Tuollaiselle olisi hyvinkin käyttöä jos se toimii luvatunlaisesti, eli testaisin ilomielin tuonkin 😉

 • Nyt kun olen puutarhakoulussa, opetti meille siellä viherrakennuksen ope että Keski-Euroopassa eivät ymmärrä tätä suomalaista lapiointikulttuuria lainkaan. Jos maa on kovaa, se pehmennetään ensin hakulla, ja sitten lapioidaan. Enpä Suomessa ole nähnyt kenenkään lapiohommissa hakkua käyttävän… Pitäisiköhän omaksua tuo tapa kovassa ja kivisessä savimaassa?

 • Ai niin. Valoa tunnelin päässä tuon hammastetun lapion kanssa. Löysin DR Power Equipmentin sivuilta vastaavan nimellä sawtooth shovel. Heidän tuotteitaan tuo pohjoismaihin WestLind Group AB, eli ehkä lapioita saisi Ruotsista.

 • Insinööri

  Hakku olisi kyllä aika hyvä lisä puutarhakaluihin! Tuo kovan maan kaivuu rasittaa lapioita aika paljon ja lopulta metalli väsyy ja antaa periksi. Jos nykyiset fiskarsit taas antavat periksi niin sitten suunta on siis Ruotsiin ja hammaslapio testiin!

Jätä vastaus

 

 

 

Voit käyttää näitä HTML tageja

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>