Lunta tuli ja lammessa kukkii

Lunta on nyt ollut jo viikon verran se pari senttiä, mutta eilisen myräkän jälkeen pihatiellä lienee 15cm ja metsän puolella paikotellen ei riitä enää edes Kontion varsikaan. Toisaalla taas tiheämmän kuusikon luona vihreät sammalet möllöttää vielä autuaan tietämättöminä talven tulosta. Talvi ei oikein ole mikään suosikkini, mutta jotain hyvää sekin saa aikaan.

Jään pinnalle muodostunut kukkakuvio

Jään pinnalle muodostunut kukkakuvio

Näitä olen muinakin talvina ihastellut ja ihmetellyt. Jään pinnalla on pyöreä sula kohta ja sen ympärillä vaaleampia alueita muodostaen ikään kuin kukinnon.

Lisää jääkukkia

Lisää jääkukkia

6 kommenttia artikkeliin Lunta tuli ja lammessa kukkii

 • Näyttääpä jännältä, en ole koskaan nähnyt tuollaisia ’kukintoja’.

 • Insinööri

  Niitä tulee joka vuosi aina kun tuo lampi jäätyy, vähän mysteereiksi ovat jääneet.

 • essuu

  varmasti saisit jostain lehdestä palkinnon kun lähettäisi tuollaisen jääkukka-kuvan sinne lukijan kuvaksi

 • Insinööri

  Ehkä pikemminkin tiedelehteen kysymyspalstalle, että miten tuollainen oikein muodostuu :)

 • Veera

  Hei insinööri!
  Ollaan miettimässä pihalampea, jossa voisi pulahtaakin jos niikseen. Onko oma lampesi luonnonlampi, vai oletko tehnyt sen allaskumilla tms? Meitä mietityttää myös tuo pumppu/suodatusjärjestelmä. Tietoa ja kokemuksia ja kokemuksia on kyllä netti pullollaan, mutta myös niitä juuri päinvastaisia kantoja löytyy. On siis todella vaikea käsittää kuinka työläästä urakasta on kysymys, jos lammenpitoon ryhtyy. Joskus lukee, että lammen saisi pysymään puhtaana pelkkien kasvien ja oikeanlasien pohja-aineksen kanssa, mutta kaikki näyttävät hankkivan sitten lopulta jonkinlaisen järjestelmän vettä puhdistamaan, mikäli ei luonnonlätäkkö kyseessä.. Haluaisinkin kuulla jonkun omakohtaisen kokemuksen siitä, että onko lammikon puhtaanapito ja ylläpitäminen kasvien ym. suhteen jatkuvaa puljaamista ja puhdistamista ja laitteiden räpläämistä, vai pääseekö siitä vaivaan nähden myös naatiskelemaan? Meillä on jonkin verran puustoa tontilla ja siitä tyhjä alue on noin 15x20m, jolle ajattelimme lammen sijoittaa. Kaloja tms emme siihen laita. meillä on myös jonkin verran vesimyyriä, joten nekin saattavat asettaa joitain vaatimuksia pohjamatskujen, -ainesten ja kasvien suhteen. Kiitos jos ehdit kertoa omia kokemuksiasi! Asumme Kirkkonummella. T. Veera V

 • Insinööri

  Tuo on ihan luonnonlampi. Tontin takaosa on aika soista aluetta ja siihen se on kaivettu, jonkinlaisia vesisuonia/lähteitä on tuossa pohjassa. Tuon kohdalla ongelma taitaa lähinnä olla juuri tuo suopohja. Eli käytännössä mutaa jonka päälle on tuotu hiekkaa. Ehkä tuohonkin olisi alunperin pitäny laittaa jonkinlainen suodatinkangas pohjalle ja karkeampaa soraa siihen päälle ja sitten vasta hiekkaa.

  Se mitä täällä päin katsellut noita vastaavia niin puhtaanapysymiseen olennainen vaikutus on myös sillä onko lampi suorassa auringonvalossa vai osittain varjossa. Levät ym kasvavat käytännössä vain valossa, eli esim tuolla umpimetässä olevat lammet ovat käytännössä puhtaita. Maa-aines tosin värjää ne tummaksi, kuten suoperäisessä maastossa olevat järvetkin.

  Hirveen hankalaa on kyllä löytää kunnollista tietoa ja noinkin isoon lampeen jonkinlainen puhdistusjärjestelmä maksaa jo aika reilusti, eli kannattaa panostaa tosissaan siihen luonnolliseen puhdistukseen. Varmaan joku alaan perehtynyt biologi tms osaisi antaa hyviä vinkkejä rehevöitymisen estämiseksi kasvivalinnoilla ym.

Jätä vastaus

 

 

 

Voit käyttää näitä HTML tageja

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>