Kyykäärme kävi vierailulla

Taas on se aika vuodesta kun talvihorroksesta heränneet kyyt eivät oikein tiedä minne menisivät. Viime keväänä näin omalta tontilta yhden kyyn ja naapurit useammankin. Onneksi sesonki kestää kuitenkin vain viikon tai pari ja itse kesällä ei kyitä enää täällä näe.

Jotkut tappavat aina suoraan kaikki näkemänsä käärmeet ja jopa vaskitsatkin luultuaan niitä käärmeiksi. Kyyt kuten käärmeet yleensäkin ovat hyödyllisiä kapistuksia ja vähentävät alueen myyriä ja hiiriä tehokkaasti. Tämä yksilö oli n 40cm pitkä nuori uros. Vein sen parin sadan metrin päähän autotien toiselle puolelle, toivotaan että se myös pysyy siellä.

Kyykäärme pyydystettynä

Kyykäärme pyydystettynä

Kyykäärme vapautettuna omaan ympäristöönsä

Kyykäärme vapautettuna omaan ympäristöönsä

18 kommenttia artikkeliin Kyykäärme kävi vierailulla

 • Huh, onneksi meillä ei käärmeitä näy, sen verran keskustassa ollaan. Mutta siilin näin juuri viipertävän tietä pitkin. Sen taas pitäisi pitää etanat kurissa.

 • Insinööri

  Eikös se mene niin, että jos alueella on siilejä niin ei ole käärmeitä ja toisin päin? Muistelen ainakin kuulleeni tällaisen asian.

 • Airael

  Hienosti tehty:) komea matonen olikin

 • Pia

  Hyi, meilläkin kesäpaikalla kyitä. Ovat siellä koko kesän ja tulevat ihan rappusille. Kun on lapsia ja koiria, niin pakko ne on hävittää. Itse inhoan niitä yli kaiken. En pysty edes kuvaa käärmeestä katsomaan.

 • tia

  Noin rohkea en sentään ollut vaikka kyitä ei ollutkaan. Kiitos tunnistamisen avusta, pieleen omani meni, ehkä kun en kovin ole niitä tutkaillut 😉

 • Insinööri

  Aika ärhäkkä otus tuokin oli koostaan huolimatta. Piti jonkun aikaa kepin kanssa temppuilla, että sen sai tarpeeksi aloilleen jotta pysty ottamaan niskasta kiinni.

  Koirien takia meilläkin noita jonkin verran pelätään, mutta olen silti nuo aina siirtänyt elävänä muualle. Ei niitä onneksi ole enää itse kesällä näkynyt ja kun pitää paikat siistinä niin ei ne pihassa viihdykään.

 • Yöks! Menen ihan veteläksi kun näen kuvankin kyystä… Meidän pihapiirissäkin niitä on silloin tällöin nähty. Ovat kyllä itse luikerrelleet tiehensä. Inhottavia olentoja ja ihmeitä sais tapahtua että ottaisin sellaista niskasta kiinni :-)

 • Hui, kui sää uskalsit tohon tarttuu. Vaskitsan olen omalla pihalla nähnyt, mut en onneks kyytä, niinku naapurit.

 • Insinööri

  Jos kyyn haluaa siirtää elävänä niin on paljon turvallisempaa pitää se kepillä maassa ja ottaa näppeihin kuin yrittää jotain ämpäriviritystä. Tai niin ainakin luulen 😀

 • Aika rohkea temppu, johon en itse kyllä ryhtyisi! En silti ole mikään käärmeenvihaaja ja ihmetyttää ihmiset, jotka suoralta kädeltä tappavat kaikki luikertelijat. Hienoa kun siirsit sen elävänä, mutta on kokonaan toinen juttu, pysyykö se poissa. Olen ainakin ymmärtänyt, että aika kaukaakin ne palaavat kotikonnuilleen.

 • Meillä ei ole onneksi käärmeitä näkynyt vaikka luulisi niiden viihtyvän metsäisillä kallioilla. Siilejäkään ei ole koskaan nähty, mutta muurahaisia sitten sitäkin enemmän. On kusiaista ja sitten niitä mustia ja melkein joka kiven alla. Jostain muista kuulleeni, että jos on muurahaisia käärmeitä pitäisi olla vähemmän. Ja jossain oli joku sirotellut tonttinsa ympäri sammutettua kalkkia käärmeen karkoittimeksi. Oletko siitä koskaan kuullut?

 • Insinööri

  Kalkista käärmeen karkottimena en ole kyllä kuullut. Tuon ettei muurahaiset ja käärmeet viihdy samoilla paikoilla olen kyllä kuullut useammankin kerran. Ei onneksi ole tuon ensimmäisen jälkeen enää muita kyitä näkynyt.

 • Nimetön

  Onko kellään tietoa miltä kykärmeen uloste näyttää? Kiveltä löytyi soma kasa kastemadon paksuista tavaraa ja epäilen sitä kyykyn tervehdykseksi..

 • Insinööri

  Käärmehän sulattelee ruokaansa pitkän aikaa, joten itse uloste pitää varmaan sisällään sulamattomat osat eli ruokavaliosta riippuen höyhenet, luun osia ym. Tietoa ei kyllä ole, joltain matelijafoorumilta voisi varmaan kysellä lisää ja laittaa vaikka kuva jos sellainen on olemassa.

 • Pirkko Vekkeli

  Hei insinööri ja kumppanit! Mihin perustuu näkemys, ettei kyitä tarvitsisi pelätä kuin jonkin aikaa alkukesästä? Itselleni – vuokramökkiläisenä ja kolmen terhakkaan ”tutkijakoiran” omistajana se olisi helpotus. Varat kun riittävät yhden, korkeintaan kahden viikon vuokramökkilomaan. Ja omassa pikku paratiisissamme olen viime viikolla nähnyt kaksi käärmettä. Paniikkista johtuen en edes tiedä olivatko ne kyitä, mutta koirat käännytin välittömästi. Onneksi eivät ehtineet huomata. Tappaa en halua, kannatan periaatetta : elää ja antaa elää.

 • Insinööri

  Hei Pirkko! Ainakin omalla pihalla tilanne on se, että alkukesästä kyitä voi nähdä periaatteessa missä vain. Kun ne heräävät niin tuntuu ainakin, että ne harhailevat enemmän, kun taas myöhemmin kesällä niitä näkee ainakin täällä pelkissä ryteiköissä. Ne tuntuvat kovasti välttävän ns hoidettua aluetta, eli esimerkiksi lyhytttä nurmikkoa ja kitkettyä aluetta.

 • Pojat meillä myös kyselivät tässä joku päivä, että kakkaako käärmeet. En osannut sanoa muuta kuin, että miksi eivät kakkaisi. En haluaisi löytää moista läjää pihasta. Isompia läjiä meillä tekevät ilmeisesti kissat tai pöllöt oksentaessaan sulamatonta materiaalia.

  Yksi kyy tuli bongattua suunnistusmetsästä. Meinasin laskeutua sen päälle tullessani kalliorinnettä alas. En jäänyt katsomaan lähtikö perään 😉

 • itse en ole koskaan nähnyt nykyisen taloni pihassa mutta lenkki polulla ja metsien reunoilla kyllä. muistan kun olin ehkä 6v ja katsoin ikkunasta näin jonkun luikertelevan nurmikolla vaikka sitä oli ”hoidettu” nurmikko ajettu ja muuta mutta kun mainitsin siitä äidille ja isälle niin eivätpä nämä tietenkään uskoneet.. :S itse jos näen kyyn jossain silloin kun äiti ja isä on lähellä en todellakaan mainitse siitä ne vaan tappais sen! :( itse pidän matelijoista mutta meillä päin näkyy tosi harvoin muita kuin kyitä saatan vielä joskus löytää vaskitsan jostain mutta rantakäärmeitä ei täällä päin ole :/

Jätä vastaus

 

 

 

Voit käyttää näitä HTML tageja

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>