Kuparilla lehtokotiloita vastaan – totta vai tarua?

Kupari muodostaa lehtokotiloille ylivoimaisen esteen, eikä ne sitä pysty ylittämään. Näin olen lukenut useammastakin paikasta, joten asiaan oli pakko hiukan syventyä. Myytin pitäisi perustua siihen, että kotilon erittämä hapan lima reagoi kuparin kanssa joka ilmeisesti saa kotilon karttamaan kupariin kosketusta.

Purkillinen lehtokotiloita ja kuparia

Purkillinen lehtokotiloita ja kuparia

Kävin keräämässä 21 kotiloa ja taittelin kuparijohdosta kaksi sisäkkäistä ympyrää joiden keskelle kotilot laitoin. Kotilot lähtivät välittömästi liikkeelle, eivätkä ne kuparia kohdatessaan edes hidastaneet matkaa. Jotkut kotilot tuntuivat jopa erityisesti tykkäävän kuparista ja päättivät lähteä kulkemaan sitä pitkin pidemmän matkan.

Kotilokokeen järjestelyt

Kotilokokeen järjestelyt

Ei toimi ei! Eli näin pikaisen testin perusteella tällä myytillä ei näyttäisi olevan minkäänlaista totuuspohjaa. Selailin vielä noita lähteitä mistä tämän vinkin olin lukenut ja huomasin, että tämä olikin sarjassamme ”naapurin ristolla se toimi”. Eli vinkin antaneista kukaan ei ollut itse tätä kokeillut. Joku näistä vinkinantajista myös sanoi, että kuparia riittää pätkä siellä toinen täällä. Tämä jo sotii suoraan sitä vastaan mihin koko jutun tehon on väitetty perustuvan.

Joukkovaellus yli kuparin

Joukkovaellus yli kuparin

Todennäköisin selitys kuparimyyttiin on luultavasti se, että nämä puutarhat missä tämä kuparikikka on toiminut eivät oikeasti edes kärsi kotilo-ongelmasta. Eli laitetaan varmuuden vuoksi ja kun niitä kotiloita ei näy niin automaattisesti ajateltiin kikan toimivan. Tai sitten kuparilla suojellaan kasveja tai pihan aluetta mikä ei vaan yksinkertaisesti kiinnosta lehtokotiloita muutenkaan.

Hui kauhea kuparia! Eiku tää onkin kivaa!

Hui kauhea kuparia! Eiku tää onkin kivaa!

Jos kuitenkin jollakin kupari on oikeasti toiminut sodassa lehtokotiloita vastaan niin mielelläni kuulisin lisää!

2 kommenttia artikkeliin Kuparilla lehtokotiloita vastaan – totta vai tarua?

  • Ville

    Hei
    Ainakin itsellä lehtokotilot eivät ole tykänneet kuparista, omat testini tein tosin kuparilevystä leikatuilla ”kaarilla”, joita asettelin puutarhan kulmaukseen, josta etanat tulivat terassille.

    Olisikohan kuparisi ollut pintalakattua?

  • Insinööri

    En kyllä usko, että tuossa mitään pintakäsittelyä olisi. Jostain tuon testin jälkeen luin, että ”puhtaalla” kuparilla ei ole karkotusvaikutusta vaan pitäisi olla oksidoitunutta. Pitäis varmaan uusia testi kun nyt nuo pätkät on hapettuneita.

Jätä vastaus

 

 

 

Voit käyttää näitä HTML tageja

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>