Kuormallinen kiviä ja pätkä nurmikkoa

Kasa kiviä vai jotain muuta?

Onko kuvassa?

  1. pari kuutiota kiviä
  2. toivoton röykkiö pihaa rumentamassa
  3. selkä kipeänä kaksi viikkoa

Jos vastasit jokaiseen kohtaan ei ja näet kuvassa pätkän kiviaitaa, muutaman metrin istutusten reunusta ja ehkä vähän pengertä olet aito viherrakentaja. Mielestäni ehkä parasta pihatöissä on kivet. Teki niistä sitten aitaa tai muuria, askelmia tai portaita niin lopputulos on aina upea.

Omalla pihalla kiviä riittää vielä, siitä pitää huolen lammen ruoppauksesta syntyneet maakasat. Joka ikinen kerta kun kasoja innostuu levittämään löytää juuri noita kullanarvoisia kiviä. Mökillä kivet sen sijaan ovat jo aika vähissä. Muutaman kerran olen niitä järvestä hakenut ja pari kertaa on pitänyt alkaa kaivamaan kun kivet ovat loppuneet kesken.

Kuten mainittua tälläkin kertaa kivikasa kasvoi juuri tuon ruoppausmaan levityksen ansiosta. Arviolta 200 kottikärryllistä maata on jo levitetty vanhaan metsäpohjaan. Jäljellä olevissa kasoissa maata lienee vielä ainakin 10-kertainen määrä. Tämän päivän saldona syntyi uusi ehkä 10 x 10m kokoinen alue nurmikon pohjaksi.

Metsäpohjaa tasoitettuna nurmikkoa vartenKantoja tai isompia kiviä ei noilta tulevilta nurmialueilta ole yritettykään poistaa. Maata on ensin tasoitettu erilaisilla lahoilla puun pätkillä ja jopa parimetrisillä tukeilla. Uskon maan alle haudattujen tukkien ja oksien toimivankin eräänlaisena ilmastointina ja maan kuohkeuttajina. Monessa kohdassa maa on lähes suoperäistä, joten 30cm multaa johtaisi vaan vetelään, petolliseen ansamaastoon. Yllä olevan kuvan alueellekin on haudattu kymmenkunta reiden paksuista parimetristä tukkia.

Suuremmaksi klikattuna kuvassa näkeekin nykyisen avo-ojan niin vasemmassa kuin alalaidassakin. Toivon mukaan talveen mennessä saan alueen salaojitettua…

Jätä vastaus

 

 

 

Voit käyttää näitä HTML tageja

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>