Kiviportaat nurmirinteeseen

Jo alun perin oli tarkoitus rakentaa portaat terassilta alas lammen rantaan päin. Muutaman märällä kelillä tapahtuneen tahattoman mäenlaskun jälkeen oli aika ryhtyä toimeen. Puuportaat olivat suunnitelmissa, mutta sain erän liuskekiviä tutultani joten suunniteltu materiaali vaihtui kiveen.

Alkutilanteena rinne oli kulunutta nurmea, oivallinen paikka liukumäeksi sateella, mutta toivoton mäki liikennöintiin. Työ aloitettiin rajaamalla portaiden alue kepein ja luonnostellen tulevaa muotoa. Seuraavaksi rinteestä poistettiin nurmikerros, sekä alustavaa multakerrosta.

Rinne alkutilassaan ennen portaita Portaiden alue nurmikko poistettuna

Pintamaan poiston jälkeen askelmat muotoiltiin ja tasoitettiin hiekalla. Valmiiksi muotoiltuun askelmaan lisättiin vielä jonkin verran hiekkaa asennusta helpottamaan. Tämän jälkeen askelma kerrallaan kivet hakattiin kuminuijan avulla paikoilleen. Jos kivi heilui niin hiekkaa lisättiin ja taas nuijittiin. Lopuksi raot ja kivien reunat tilkittiin hiekalla tiiviiksi ja ympäröivän nurmen tasalle.

Portaiden askelmat muotoiltuna maahan Ensimmäiset kivet paikoilleen aseteltuna

Lopputulokseen olen erittäin tyytyväinen. Tekovaiheessa hieman harmitti kun kaikkia askelmia ei saanut yhdestä kivestä, mutta näin valmiina nuo muutamat kahdesta kivestä olevat askeleet tuovat elävyyttä portaikkoon. Koko urakkaan meni kahdelta hengeltä vain pari tuntia taukoineen, joten työmäärä oli hyvinkin kohtuullinen. Ja toisin kuin sisäinen pessimistini uskoi on portaat (ja etenkin ne hiekkatiivistykset) kestäneet kovatkin sateet hyvin paikoillaan.

Kiviportaat valmiina Portaikko valmiina

2 kommenttia artikkeliin Kiviportaat nurmirinteeseen

  • tarja

    Hyvältä näyttää. Vielä paremmalta näyttää, jos ensi kesänä verhoilet terassisi lecaharkkopilarit samanvärisellä kuin portaat, mutta ohuemmalla liuskekivellä. Kyselehän tuttaviltasi, jos sellaisia löytyisi.

  • Insinööri

    Tuo on muuten tosi hyvä idea, kiitos!

    Olin ajatellut laittaa tuon koko terassin alusen ”kiinni” jollain puusäleiköllä, mutta siinä on omat ongelmansa, koska muutamat harkkopilarit on vähän turhan ulkona.

Jätä vastaus

 

 

 

Voit käyttää näitä HTML tageja

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>