Hiekkarannalle kukkapenkkejä

Kirjoitin aikaisemmin takapihan sadevesiongelmasta ja siihen liittyen mahdollisesta reunuksesta joka estäisi sateen kerääntymisen puroksi. Koska pihalla oli vielä muista kiviprojekteista yli jääneitä hyviä luonnonkiviä niin päätin tehdä niillä reunuksen myös hiekkarannan ”ylävirtaan”. Reunuksen yläpuolinen osa nurmetetaan ja alapuolinen osa pidetään hiekkana.

Hiekkarannan kivireunukset

Hiekkarannan kivireunukset

Pelkkä kivireunus yksinään olisi ehkä ollut vähän tökerö, joten asettelin kivet kukkapenkkien muotoon. Penkkeihin on tarkoitus istuttaa erilaisia kesäkukkia. Penkkien väliin teen liuskekivistä muutaman porrasaskeleen, jotka sitten yhdistävät yläpuolisen nurmikon alapuoliseen hiekkarantaan.

Kivireunustetut kukkapenkit

Kivireunustetut kukkapenkit

Ylemmän hiekka-alueen nurmetus ja siinä samalla tehtävä muotoilu varmaan jo sinällään estää pahimpien sadevirtojen kehittymisen. Kovemmalla sateella kivireunus ja portaat pidättävät padon lailla loput valumavedet. Näin on ainakin suunnitelma, käytäntö sitten osoittaa toimivuuden.

8 kommenttia artikkeliin Hiekkarannalle kukkapenkkejä

 • Näyttää hyvältä ratkaisulta. Luulisi toimivan. Ja on kadehdittavan kivan näköinen tuo hiekkarantakin :)

 • Insinööri

  Aika karmean näköinenhän tuo hiekkaranta vielä on. Valumajäljet pitäisi paikata ja haravoida sammaleet ja muut pois. Ajattelin reunustaa sen vielä tuolta kolmanneltakin sivulta samaan tapaan. Kyllä siitä vielä hyvä tulee :)

 • Oikein järkevää. Nuo kukkapenkit imevät itseensä hyvin ylimääräiset sadevedet ja kivireunus estää multaa valumasta. Taiteilin itse eilen kivireunuksia pensaiden ympärille, mutta kivet loppuivat kesken ja piti käydä lähimetsässä samoilemassa kassin kanssa. Uskomatonta, miten vaikea metsästä oli löytää kiviä!

 • Insinööri

  Nuo kivet uhkaavat kyllä jatkuvasti loppua, mutta minä ainakin ratkaisen tilanteen lapion kanssa. Melkein aina kaivamalla törmää kiviapajaan. :)

  Jos lähelläsi on sorakuoppa niin niistä saa yleensä kysymällä hakea kiviä.

 • Kaisa

  Yritin etsiä luonnonkiviä ja aiheesta ”kukkapenkin reunaan”, niin löytyi tämä palsta. Pyöreät kivet mukavia, mutta onko joku yrittänyt niistä laastilla tms. saada pientä kivireunusta tai -muuria penkin reunaan. Multa pysyisi ja kivetkin paremmin paikoillaan. Voi olla hassu ajatus, koska en laastejakaan tunne. Löytyisikö jopa ohje jostakin?

 • Insinööri

  On moneen kertaan käynyt mielessä, että muuraisi nuo luonnonkivet toisiinsa kiinni. Voisi tehdä paljon jyrkempiä ja kestävämpiä pengerryksiä ja muita muotoja. Oma piha on tässä vaiheessa vielä niin raakile, että en ole viitsinyt mitään muurata kun kivet saattavat vaihtaa paikkojaan melkein viikottain…

  Yritin nopeasti etsiä aiheesta googlella, mutta en oikein mitään järkevää löytänyt. Mökillä tein kerran yhden pienen laastiviritelmän johon painelin pieniä luonnonkiviä. Tulos oli komea, mutta kivet irtosivat jo ensimmäisen talven jälkeen. En tiedä oliko tekniikka vai laasti väärä, vai mikä oli vikana.

 • Kaisa

  Tuli mieleen, että onhan niitä ikivanhoja kiviaitojakin laasteilla yhdistelty. Vai oliko se jotain muuta materiaalia? Onnistuukohan laastin tekeminen
  naisiltakin? En ole koskaan edes yrittänyt, koska ainetta en lainkaan tunne. Ohjeita varmaan löytynee netistä ja alan kaupoista. Luonnonkivet ovat upeita ja aitoja. Naapuri ostin pienen pätkän punaista kukkapenkin reunustiiliä ja hinnaksi tuli yli 60 euroa.

 • Insinööri

  Onhan niitä tosiaan vanhoja muurattuja kiviaitoja. Tosin se käyttämäni laasti oli vuosia ollut mökin alla, joten ehkä sekin sitten vanhenee. Varmasti onnistuu laastihommat kun uskaltaa aloittaa 😉

Jätä vastaus

 

 

 

Voit käyttää näitä HTML tageja

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>