Heinäseiväsaidan runko muotoutuu

Olen jo pariin otteeseen maininnut tuosta tulevasta heinäseiväsaidasta. Tämä viimeksikin iisakin kirkoksi haukkumani projekti etenee edelleenkin hyvin hitaasti. Rungon tolpat ovat kaikki toki pystyssä ja valettuina ja rungon poikkipuistakin jo puolet on kiinnitetty.

Aidan runko näyttää jo aika valmiilta

Aidan runko näyttää jo aika valmiilta

Jos kertoo tekevänsä heinäseiväsaitaa niin lähes kaikilla on aika selvä kuva päässään miltä se näyttää. Ja kun tarkentaa, että seipäät tulevat pystysuoraan vierekkäin niin aika monelta putoaa jo mielikuvitus kyydistä. Kovasti olen yrittänyt tätä suunnitelmaani selitellä, mutta aika moni on suhtautunut siihen kovin kriittisesti eikä oikein ole ymmärtänyt miten se edes voisi olla hyvännäköinen.

En tiedä onko kukaan tämäntyyppistä heinäseiväsaitaa aiemmin tehnyt ja on kovin todennäköistä ettei kukaan ainakaan omien kokemusteni perusteella työhön ryhdy. Työmäärä on niin valtava ettei ainakaan omissa suunnitelmissani ole tuota jatkaa…

Tuosta yläkuvasta saa jo aika hyvän kuvan miltä tuleva aita näyttää. Koko tuo perusrunko on vielä ennen seipäiden kiinnitystä tarkoitus tervata. Lisäksi noita pystytolppia lyhennetään siten, että niiden korkeus ylittää seipäiden korkeuden n 0,3-0,5m.

Testimielessä mallattu muutama seiväs paikoilleen

Testimielessä mallattu muutama seiväs paikoilleen

Laittelin testimielessä muutaman seipään paikoilleen jotta lopputulos selventyisi hieman. Ainakin itselleni kävi tästä testistä ilmi, että rungon tervaus on aivan ehdoton toimenpide. Vihreä kestopuu ei sellaisenaan sovi vanhojen heinäseipäiden vierelle ja lähes musta terva tuo kivan kontrastin vaalean harmaille seipäille. Lopullinen seipäiden kiinnitys tehdään niin, että niiden alapäät ovat 10-15cm irti maasta. Maakosketus todennäköisesti lahottaisi seipäistä alimmaisen puolimetrisen muutoin jo parissa vuodessa.

Toivotaan, että lopputulos on kaiken väärti.

2 kommenttia artikkeliin Heinäseiväsaidan runko muotoutuu

  • Uskoisin että siisti siitä tulee, olen nähnyt tuollaisen heinäseiväsaidan nuoruudessani Kuusamossa, ja hienolta se näytti kun oli mustaksi tervattu! Eli jos tuo pelkkä rungon tervaus ei riitä niin tervaa nuo itse seipäätkin samalla. Hyvältä näyttää nimittäin niinkin. :)

  • Insinööri

    Kiitos vinkistä! En ollut vielä törmännyt juuri tällaiseen aitaan kuin asterixissa, kiva tietää että joku muukin on nähnyt vastaavan vaivan ja vielä tervannutkin aitansa.

Jätä vastaus

 

 

 

Voit käyttää näitä HTML tageja

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>