Hedelmätarha sai ensimmäiset asukkaansa

Yksi näistä tämän pihan ikuisuusprojekteista eli hedelmätarha sai nyt virallisen aloituksensa kun istutustyöt alkoivat eilen. Toissa vuoden lokakuussa poistomyynnistä ostetut marjapensaat saivat kunnian olla pihan hedelmätarhan ensimmäiset asukkaat, väliajanhan nuo elelivät kasvimaassamme. Ostohetkellä hedelmätarhaksi suunniteltu lammen toinen puoli oli vielä epämääräinen kuoppien ja ruoppausmultakasojen sekamelska. Istutusjärjestykseksi tuli kaksi punaista hollantilaista, 2 valkoista hollantilaista, 1 kultaherukka ja kolme Öjebyn-mustaherukkaa.

Marjapensaat lähtöpaikassaan kasvimaassa

Marjapensaat lähtöpaikassaan kasvimaassa

Alkuperäisen suunnitelman ja mittausten perusteella tarhaan oli tarkoitus tulla paikat 11 marjapensaalle ja 15 hedelmäpuulle. Yksi väliaikaispaikassa olleista marjapensaista kuoli, joten pensaita on alkuvaiheessa 8. Ehkä pari karviaista vielä niin tulee jo 10 täyteen. Pensaat istutin nyt 2,5 m välein ja kivireunuksesta 2 m päähän. Puiden suunniteltua 4 m väliä kasvatan todennäköisesti 6 metriin. Määrä tosin pienenee, mutta on ne suunnitelmatkin vähän muuttuneet.

Marjapensaat hedelmätarhassa

Marjapensaat hedelmätarhassa

Huomenna olisi tarkoitus suunnata taimikauppaan ja löytää vielä valitsematon kirsikkalajike ja omenoista ainakin melba, valkeakuulas ja punakaneli. Näiden lisäksi toiselta kohtaa tonttia siirrän 1-2 vanhaa luumupuun tainta. Ja jos keksin hyvän kohdan niin teen muutaman hyvän kasvupaikan kurpitsoille. Kitkemistä, kitkemistä, kitkemistä ja kastelua tulee olemaan vielä paljon jotta hedelmätarha pysyy sellaisena kuin on tarkoitus. Maaperän ravinteissa ei tosin ilmeisesti ainakaan ole kummemmin vajetta kun kaikki rikat tuntuu kasvavan tuolla melkein silmissä. Kyllä tästä vielä hyvä tulee :)

6 kommenttia artikkeliin Hedelmätarha sai ensimmäiset asukkaansa

 • ÄLÄÄLÄÄLÄÄLÄ!!! Älä osta punakanelia! Se on hirvein puu ikinä leikattavaksi. Saman makuisia tai parempiakin lajikkeita on, joten ei ole mitään syytä (paitsi perinne) ostaa sitä. Se haluaa kasvaa hirveäksi risupesäksi, jossa taudit viihtyvät, eikä Suomen ilmastossa sitä pysty leikkaamaan niin paljon, että siitä saisi nätin puun. Omenalajikkeita on esitelty mm. loistavassa kirjassa Pohjoisen omenat (Leif Blomqvist). Samalta tekijältä on nyt ilmestynyt uusi kirja, Puutarhan hedelmäpuut. Siitä voisi löytyä hyvä kirsikkalajike.

  Toinen, mitä en ymmärrä, on että miksi ihmiset haluavat ostaa nimenomaan Öjebytä mustaherukaksi, vaikka lajikkeen viljelystä on esim. Ruotsissa luovuttu kokonaan parempien tultua markkinoille. Öjeby haluaa maata maassa. Se lamoaa sitä enemmän, mitä enemmän sitä leikkaa, joten jos haluaa saada mullattomia marjoja, se on tuettava. Pystykasvuisempia lajikkeita, jotka tekevät yhtä hyvin tai paremminkin marjaa, löytyy monia: ’mortti’ ja ’storklas’ tulevat ensimmäisinä mieleen.

  Toivottavasti en nyt teilannut koko hankettasi. Todella hienoa, että joku vielä jaksaa innostua kotiviljelystä tuossa mittakaavassa. Eipä tänne paljoa tarvitsisi etelästä banaaneja rahdata, jos jokaisella olisi oma kasvitarha. Kaikkea hyvää hyötypuutarhallesi!

 • Insinööri

  Täytyy kyllä myöntää, että mainitsemistani lajikkeista juuri punakanelin kohdalla perinteet on suurin syy sen valitsemiseen. Toinen on se, että kun kiertelin katselemassa eri lajikkeita niin suurin osa niistä ei sano minulle mitään. Helpompi on kuitenkin ostaa lajikkeita jotka tuntee entuudestaan. Ja tosta punakanelin leikkaamisesta kun sanoit niin nyt kun mietin niin vanhempieni pihalla kasvaa punakaneli mitä ei ole saatu millään leikattua järkeväksi edes 15 vuodessa. 😮

  Öjebyn valinta tuli siitä, että sitä oli tarjolla. Olin jotenkin ajatellut, että marjapensaat on helppoja ostaa, mutta niissä minulle tuli täytenä yllätyksenä lajikkeiden kirjo. Herukoiden osto meni siis kyllä täysin mututuntumalla. Jokatapauksessa tuet meinasin muutenkin laittaa ihan jo erottaakseni pensaat muusta tuon viidakkomaisesta kasvillisuudesta.

  Et toki teilannut hanketta, palautetta on aina mukava saada. Ja kyllä tämä kotiviljely on minun veressäni niin tiukasti ettei se sieltä ihan helpolla lähde :)

 • Mustaherukoista Melalahti on ehdoton suosikkini, supermakea ja pehmeä maku.

 • Insinööri

  Hyvä kuulla muiden suosikkilajikkeita. :) Nuo olivat ostohetkellä syksyn poistomyynnissä, joten jos ei hyvältä vaikuta niin ei tule hirveätä tappiota vaikka tilalle pistäisi uudet taimet.

 • Googlella Punakanelin leikkauksesta päädyin tähän mielenkiintoseen kommentiin :). Linkitin omaan uuteen postaukseen tämän, toivottavasti ei haittaa :).
  Mukavaa pääsiäistä!

 • Insinööri

  Hyvää pääsiäistä Multasormi, ei tietenkään haittaa 😉

Jätä vastaus

 

 

 

Voit käyttää näitä HTML tageja

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>