Hedelmäpuut ja hyötytaimet istutettuna

Eilen oli kyllä yksi huonoimmista mahdollisista päivistä käydä ostamassa omenapuun ja muiden kasvien taimia. Vettä tuli kuin aisaa ja taimitarha oli mallia avoin. Lohduttauduin sillä, että kastelua ei ainakaan tarvitsisi niin paljon itse istutusvaiheessa. Ja niinhän siinä lopulta kävi, että kun kotiin pääsi ja vaihtoi kuivat vaatteet ylle niin sade oli loppunut ja aurinkokin jo näyttäytyi. Istutussäästä tuli siten aamun vastakohta, liki täydellinen.

Istutettavia taimia

Istutettavia taimia

Päivän arbeettina oli siis 4 omenapuuta, 1 kirsikkapuu, 2 tomaattia, 2 avomaankurkkua, 2 maissia, 2 kesäkurpitsaa ja liuta kesäkukkia. Vettä tosiaan tuli lopulta 15mm, joten maa oli mukavan kosteaa tuleville taimille.

Hedelmätarhan ensimmäiset puut

Hedelmätarhan ensimmäiset puut

Mitoitin nyt nuo puiden välit 6 metriin, jolloin paikkoja tuli 7. Hedelmätarhan yläpäähän on vielä mahdollista saada parille puulle tilava paikka jos oikein halajaa ja muutenkin tuo on nyt tehty aika väljästi, jos vaikka haluaa jotain vielä muutakin kehitellä. Nyt ensimmäistä kertaa tajusin/muistin laittaa kunnon tuet ennen istutusta ja kokeilin nyt myös ensimmäistä kertaa kasteluputkia. Lopulliset lajikkeet ovat Valkeakuulas, Melba, Pirja, Astrakan omenoista ja kirsikoista Huvimajan kirsikka. Näistä Valkeakuulas ja Melba olivat omia ehdottomia valintoja ja loppuihin päädyin taimitarhan puutarhurin kanssa. Valmiiksi valmisteltuja istutuspaikkoja jäi vielä kaksi, lähinnä pihan vanhoille luumupuille ajateltuina.

Kasvimaahan päätyi maissi testimielessä

Kasvimaahan päätyi maissi testimielessä

Viimevuotista pitkää ja lämmintä kesää muistellessa halusin ottaa nyt pari maissia testimielessä, komea kasvihan se on vaikka ei satoa tuottaisikaan.

Testiin myös avomaankurkku

Testiin myös avomaankurkku

Avomaankurkku tuli myös testiin, lähinnä viimevuotisen todella runsaan tomaattisadon kannustamana.

Tomaatti jatkamaan perinteitä

Tomaatti jatkamaan perinteitä

Tomaatti oli ehdoton valinta edellisvuoden ennätyssadon takia.

Kesäkurpitsa kummullaan

Kesäkurpitsa kummullaan

Kurpitsoita meillä oli testinä jo kolme vuotta sitten, mutta paikka oli ilmeisesti kovin huono ja kesälomareissun aikana melkein kaikki taimet kuolivat. Nyt uskalsin yrittää uudestaan uutena sijoituspaikkanaan aurinkoinen hedelmätarha. Mummolassa nämä kasvoivat komeasti tunkion päällä, joten istutin molemmat taimet omille hevosenlantakummuilleen. Lanta on 1-2 vuotta palanutta, joten toivottavasti ei liian tujua. Lajikkeita en sen enemmän tarkistellut, mutta toinen on vihreä ja toinen keltainen.

Kesäkukista kirjoittelen ja otan kuvia toiseen kirjoitukseen jottei tämä veny liian pitkäksi 😉

5 kommenttia artikkeliin Hedelmäpuut ja hyötytaimet istutettuna

 • Voi, ’Pirja’ tekee todella hyviä omenoita! Se on lempilajikkeeni. Ovatko puut kääpiöiviä (=nopeammin satoikään tulevia) vai ”tavallisia”? Kääpiöiväthän tarvitsevat tuen koko ikänsä, tavallisilta sen voi poistaa 2-3 vuodessa kun puu on juurtunut. Tuet näyttävät liian pitkiltä. Tukipuut eivät saisi yltää oksiston joukkoon, ja suositeltava tukemiskorkeus on 1/3 puun korkeudesta, eli matalalta. Näin latva pääsee heilumaan tuulessa, mikä lähettää juuristolle kasvukäskyjä. Paras olisi tukea puut kahdella seipäällä, jolloin puun runko ei pääse tuulessa hakkaamaan seivästä vasten.

  Hyvä että laitoit kasteluputket! Juurtuva puu tarvitsee paljon vettä ensimmäisenä kesänään. Yltääkö sinulla vesiletku hyötytarhaan asti? On todella helppoa hoitaa kastelu, kun tökkää vesiletkun kasteluputkeen, istahtaa puutarhatuoliin ja vartin päästä käy vaihtamassa putkea.

  Oletko jo tutustunut omenapuiden leikkaamisen ja oksien taivuttamisen saloihin? Jos leikkaaminen/ohjaaminen aloitetaan heti kun puu on istutettu, voidaan puu hoitaa melkein hautaan asti pelkillä sekatööreillä. Liian myöhään aloitettu leikkaaminen vaatii myös sahaa. Omenapuut voivat olla todella kauniita, jos ne hoidetaan oikein. Valitettavasti usein ihmiset ajattelevat että niin kauan kun tulee omenaa, ei tarvitse tehdä mitään.

  Kaikkea hyvää hyötytarhallesi, toivottavasti tulee suotuisa kesä!

 • Ai niin, siitä piti vielä neuvoa (saarnata?), että varsinkin nuoret omenapuut kärsivät, jos niiden juurella kasvaa jotain. Nurmikko juo paljon, mikä on aina taimelta pois. Kannattaa siis raivata nurmikko pois ainakin 50 cm säteeltä puun juurelta ja pitää se mulloksella. Näin nurmikkoa ajaessakaan ei tarvitse varoa naarmuttamasta kaarnaa. Tuon mullosalueen voi peittää esim. sanomalehtikerroksella jonka päälle laittaa koristesoraa tai haketta, mutta haketta ei saa laittaa ihan puun kuoreen asti kiinni, eli semmoinen sormen mentävä hajurako siihen, etteivät sienitaudit iske. Täällä näin pihan, jossa omenapuiden alainen paljas alue oli rajattu noppakivillä, ja rungot kalkittu. Oli muuten todella nättiä!

  Meillä kotona poistettiin nurmikko myös marjapensaiden alta niin kaukaa kuin oksat ylsivät. Jos marjat painoivat oksat maahan asti tuista huolimatta, marjat eivät tulleet multaisiksi, kun alla oli sanomalehti+kate.

  Jokohan nyt olisi tullut kaikesta sanottua… :)

 • Valkeasta kuulaasta saat hyvää hilloa, oma suosikkini on konjakilla ja vaniljalla maustettu versio.

  Maissista muistelen, että saat käydä tökkimässä kukkia topsilla (suomeksi: pumpulipuikolla), jotta se siitepöly leviäisi). Maissikasvatusmaissahan se laitetaan tosi tiheään, elokuvistakin tutut maissipellot, jolloin tätä ongelmaa ei tule. Itsekin hypistelin maisseja tänään, mutta mun viljelyt ovat laatikkotasoa, joten jätin sen kauppaan.

  Millä kikalla sait tomaatit kypsymään avomaalla?

  Hyvät tilat hedelmätarhalle! Satoa voit odottaa exponentiaalisesti tyyli 3, 7, 50, 100 omenaa vuodesta 2-3 alakaen (kaupan taimet ovat joku 3 v, n iin 5 v ne rupee tekemään jo satoa).

 • Insinööri

  Kiitos hyvistä vinkeistä molemmille!

  Otin ns perinteiset puut, en halunnut kääpiöiviä kun silmää miellyttää enemmän oikea omenapuu ja tilankaan suhteen ei ollut niin niukkaa. Tuista osa ainakin on kyllä vielä liian pitkiä ja latvaoksistot saattavat niihin osua tuulessa. Muuten tuet ovat ns paakun ulkopuolella eli n 20cm rungosta, joten itse runko tuskin osuu tukipuuhun. Täytyykin siirtää noita tukipisteitä hieman alemmaksi, jotta puu juurtuu paremmin. Vesiletkukin yltää ihan hedelmätarhan perälle, kunhan vaan ostan (taas) yhden lisäpätkän letkua.

  Omenapuita olen leikannut epäsäännöllisesti jo kait parikymmentä vuotta. Pienten puiden leikkaamisesta ei tosin ole juuri kokemusta. Oksien taivuttelua ja sitomista olen myös harrastanut ja se tuon hedelmätarhaprojektin osalta onkin seuraava asia työlistalla.

  Niin pensaiden kuin puiden alustat on tarkoitus pitää joko hakkeella, karikkeella tai soralla riippuen vähän siitä mitä näistä kätevimmin saan. Jonkin suodatinkankaan tai sanomalehtiä joutuu varmaan laittamaan ensin, ihan senkin takia että tuo alue muuttuu viidakoksi parissa viikossa mikäli kosteutta ja lämpöä riittää…

  Valkeatkuulaat on niin herkullisia ihan syöntiomenoina, että taitaa mennä vielä monta vuotta ennenkuin maltan osan käyttää hilloksi 😉 Ja jos omenasato alkaa jossain vaiheessa mennä reilusti yli oman tarpeen niin kakkosena listalla on hevoset ja kolmosena peurat.

  Tomaatit kypsyivät ilman mitään kommervinkkejä ihan tuossa avomaalla. Viime kesä tosin oli niin pitkä ja lämmin, että ehkä se auttoi asiaa. Silloinen lajikekin oli niin pienikokoista, että se varmasti osaltaan auttoi. Mietinkin maissien kohdalla tuota istutustiheyttä, mutta kahden taimen suhteen päätin istuttaa ne enemmän ulkonäkösyistä erikseen. Mehiläistä pumpulipuikkojen ja sutien kanssa on tosin tullut harrastettua aiemminkin, joten tuttua puuhaa sekin.

 • Aralia

  Helpoiten ne seipäät taitavat lyhentyä sahaamalla. Ammattilaisethan hakkaavat ne pitkät seipäät niin syvälle kuin saavat kunnes seipään pää halkeaa. Sitten sidotaan puu seipääseen ja liika sahataan pois, niin tulee nättiä. Siksi ne ovat niin pitkiä. :)

Jätä vastaus

 

 

 

Voit käyttää näitä HTML tageja

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>